Servië is een republiek in het zuidoosten van Europa en heeft een oppervlakte van 88.361 vierkante kilometer (ruim 2 keer Nederland). Het land ligt op het kruispunt van Centraal-Europa, Zuid-Europa en Oost-Europa. Een aantal belangrijkste steden in Servië zijn: Belgrado, Novi Sad, Nis, Kragujevac, Subotica. Servië heeft een bevolking van ongeveer 7,5 miljoen (exclusief Kosovo). De officiële taal is Servisch, die in zowel Cyrillisch als Latijn geschreven wordt. Daarnaast wordt in Vojvodina Hongaars gesproken en in Kosovo Albanees.

Servië heeft een afwisselende topografie. Het noorden van het land is vlak, terwijl het centrale deel en het zuiden bergachtig zijn. Er zijn 15 bergen van meer dan 2.000 meter hoog. De belangrijkste bevaarbare rivieren in Servië zijn de Donau, de Sava en de Tisa. De Donau stroomt over een lengte van 588 km door Servië.

Servië heeft een gematigd landklimaat met warme zomers. De gemiddelde jaartemperatuur is 11 graden. De wintertemperaturen schommelen tussen de -5°C en +10°C. De zomertemperatuur ligt rond de 30°C.

Toeristische bezienswaardigheden

Steden

Belgrado, de hoofdstad van Servië, heeft verschillende monumenten en musea. De belangrijkste toeristische attracties van de stad zijn het Kalemegdan Fort, het historische district Skadarlija, de tempel van Saint Sava, het oude Paleis, het Nationale Museum, het Nationale Theater, het Parlement en het historische stadje Zemun. Daarnaast heeft de stad veel cafés, restaurants, winkels en parken. Belgrado staat vooral bekend om haar bruisende nachtleven, vele evenementen en festivals, en haar gastvrije bevolking.

Novi Sad is de tweede stad van Servië en de hoofdstad van de autonome regio Vojvodina. De stad ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot belangrijk cultureel centrum van Servië en hoorde in die tijd bij Hongarije, terwijl de rest van Servië grotendeels Turks was. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Fort Petrovaradin en de binnenstad met het stadhuis, de rooms-katholieke kathedraal en een aantal prominente gebouwen uit het fin in de siècle.

Cultureel erfgoed

Servië heeft talrijke prehistorische opgravingen, Romeinse nederzettingen en middeleeuwse kloosters. De kloosters Studenica, Sopočani, Stari Ras, Dečani en Gracanica en het Romeinse Fort Felix Romuliana – Gamzigrad staan op de werelderfgoedlisjt van UNESCO. De prehistorische nederzetting Lepenski Vir dateert terug tot 7000 jaar voor Christus en is Europa’s oudste nederzetting op de banken van de Donau. Tot de belangrijkste Romeinse opgravingen behoren naast Felix Romuliana, Sirmium (bij Sremska Mitrovica), Kastro Margum (bij Kostolac) Naissus (Niš) en Viminacium (bij Požerevac).
De belangrijkste historische vestingwerken in Servië zijn Kalemegdan (Belgrado), Petrovaradin (Novi Sad), de forten van Smederevo en Golubac, Fetislam (Kladovo).

Nationale parken en beschermde natuurgebieden

Servië staat bekend om haar ongerepte natuur. Het land telt vijf nationale parken:
Djerdap, Šara (Kosovo), Fruška Gora, Kopaonik, en Tara.
Daarnaast zijn er de beschermde natuurgebieden Djavolja Varoš, Vlasinsko jezero, Deliblatska Peščara, Ludaško jezero, Carska Bara, Karadjordjevo, Vrelo Mlave. Het Golija-gebergte is het eerste erkende biosfeer reservaat in Servië.

Het land telt tevens een groot aantal canyons en grotten. De Djerdap canyon is de grootste kloof van de rivier de Donau. Ander canyons zijn Uvac, Gradac en de Sičevo-kloof aan de Nišava. De belangrijkste grotten zijn Resavska, Zlotska, Rajkova, Ceremošnja, Risovača, Mermerna (Kosovo), Potpečka, Prekonoska, Petnička en Bogovinska.

Dankzij de afwisselende natuur heeft Servië verschillende mogelijkheden voor activiteiten waaronder skiëen, mountainbiken, wandelen, bergbeklimmen en raften.

Evenementen

Naast theater en muziekvoorstellingen kunnen toeristen in Servië ook veel openluchtfestivals en evenementen bezoeken, waaronder het trompettenfestival in Guča, het Beer Fest en Jazz Festival in Belgrado en het Exit popfestival in Novi Sad. Daarnaast vinden in Servië vele traditionele en folkloristische festivals plaats. Traditie hebben ook internationale evenementen zoals het Mefest filmfestival, Bitef (Festival van Avantgarde theatergroepen uit de hele wereld) en het Belgrade Music Festival.

Paspoort en visum

Toeristen dienen over een geldig paspoort te beschikken. Aanbevolen wordt dat het paspoort nog een geldigheid heeft van 3 maanden bij inreis in Servië. Reizigers uit EU-landen hebben geen visum nodig. Een nationale of Europese identiteitskaart wordt door Servië niet erkend.

Geld

De nationale munteenheid is se Servische Dinar (RSD). 1 Dinar zijn 100 Para. Voor ëën Euro ontvangt men momenteel ca 95 Dinar (januari 2009). Buitenlanders kunnen vreemde valuta onbeperkt invoeren. Bij de invoer van grotere bedragen dient echter aan de grens een verklaring ingevuld te worden, om de deviezen ook weer te kunnen uitvoeren. Er mag maximaal 30.000 Dinar uit Servië uitgevoerd worden.
In de meeste steden kunt u met een internationale bankpas (maestro) geld opnemen bij geld geldautomaten. Als kredietkaarten worden over het algemeen Diners, Mastercard en Visa geaccepteerd. In de dorpen of op het platteland is het vaak niet mogelijk om met een bankpas geld op te nemen.

Servische ambassade in Den Haag

Groot Hertoginnelaan 30.
Tel. (070) 3636800, 3632397.
e-mail: embassy.hague@mfa.gov.yu